Unghiile tehnice sunt extensii ale unghiilor naturale create cu ajutorul diferitelor tehnici și materiale. Încă din cele mai vechi timpuri femeile au încercat să își păstreze unghiile cat mai lungi și mai aranjate acestea devenind astfel un simbol al feminității. În Egiptul antic femeile foloseau fildeș, oase sau aur pentru a-și prelungii unghiile și pentru a arăta astfel cât mai frumoase și mai scumpe.

Unghiile tehnice nu reprezintă un înlocuitor pentru unghia naturală, acestea fiind doar o prelungire. Există două modalități principale pentru crearea unghiilor artificiale: cu ajutorul tipsurilor sau cu ajutorul formelor. Tipsurile sunt realizate din plastic sculptat în forma unghiei. Acestea se lipesc pe varful unghiei naturale după care se aplică acryl sau gel pe întreaga unghie. Formele sunt așezate sub unghia naturală și peste acestea este modelată unghia tehnică din gel sau acryl. Forma este mai apoi eliminată și în mod corespunzător unghia artificială se pilește și i se dă strălucire.

Unghiile din acryl au apărut în Statele Unite ale Americii, în anul 1954 când Fred Slack, un medic stomatolog, și-a rup o unghie în timp ce lucra și a încercat să își construiască una nouă folosind acryl-ul (un material folosit des în stomatologie). Unghia pe care acesta a creat-o părea foarte naturală și chiar a scăpat și de durerea provocată de ruperea acesteia. De atunci doctorul Slack a continuat să cerceteze compoziții și forme noi pentru a modela unghiile. În ultimii 20 de ani a apărut și gelul pentru construcția unghiilor tehnice, tot în Statele Unite ale Americii. Folosirea și aplicarea lui s-a dovedit a fi mai ușoară decât cea a acryl-ului, mai ales în condiții casnice. Saloanele au început și ele să îl folosească deoarece nu are miros, spre deosebire de acryl care emană un miros puternic.

Acrylul este un amestec de pudră polimerică și un lichid numit monomer. Amestecul începe să se întărească în 30-40 de secunde de la aplicarea lui și continuă până când ajunge la duritatea sa finală. Pulberea și lichidul acrylic pot fi îndepărtate în 20 de minute folosindu-se acetonă. Un alt material este gelul UV (în termeni chimicali corecți „rășină polimerică”) care se întărește sub lumina ultravioletă. Aceste geluri nu pot fi îndepărtate cu solvenți organici.

Foarte important, în procesul de realizare a unghiilor tehnice, este pregătirea unghiei naturale. Cuticula
trebuie dezlipită de pe unghie, împinsă cu grijă spre rădăcină și în cazul în care este prea mare se poate
tăia. Luciul unghiei trebuie pilit cu o pilă mai fină. După ce praful este îndepărtat, unghia trebuie tratată
cu cele trei soluții de pregătire: nail prep, primer și bond.

Principalele formate de unghii artificiale sunt: rotund, drept, oval, pipe, stileto, migdală și evantai.
Unghiile stileto (cele ascuțite la vârf) au apărut prima dată în Ucraina unde și astăzi sunt foarte populare.